Contact
Universitair Medisch Centrum

Metingen van topkwaliteit

Het zou een enorme vooruitgang zijn als fouten in de zorg door gebrekkige gegevensuitwisseling tussen zorgverleners tot het verleden zouden behoren. Patiënten en cliënten zouden niet langer keer op keer hun verhaal hoeven te herhalen bij de medisch specialist. KWD-er Martina Reibestein begeleidde een project bij een Universitair Medisch Centrum, waar de complexiteit van het delen van data werd aangepakt en het werkproces werd vereenvoudigd door de inzet van slimme ICT-oplossingen. Dit maakt de zorg niet alleen efficiënter, maar levert ook aanzienlijke toegevoegde waarde voor zorgverleners.

Project case

Voor een Universitair Medisch Centrum is het cruciaal om relevante data eenvoudig toegankelijk en deelbaar te maken voor andere zorgverleners. Binnen de afdeling Oogheelkunde is niet alleen de kwaliteit van het delen van data geoptimaliseerd, maar ook de nauwkeurigheid van oogmeetapparatuur verder verbeterd om de datakwaliteit te verhogen.

Door middel van geavanceerde ICT-oplossingen wordt de uitwisseling van beeldmateriaal van oogmeetkundige apparatuur tussen verschillende zorgverleners aanzienlijk vereenvoudigd.

Dit project heeft de volgende resultaten opgeleverd:

  • Implementatie van nieuwe oogmeetapparatuur met bijbehorende software, waarvan de kwaliteit optimaal is om de gezondheid van het oog bij patiënten te kunnen monitoren.
  • Koppeling met het EPD. Afspraken en patiëntgegevens worden automatisch aangeboden op de oogmeetapparatuur door middel van werklijsten. Geen handmatige invoer van patiënten meer.
  • Centrale opslag van beeldmateriaal op het VNA (Vendor Neutral Archive). Met een Vendor Neutraal Archief (VNA) worden alle medische beelden en data ziekenhuisbreed geïntegreerd in één niet-fabrikant gebonden archief. Deze data zijn makkelijk uitwisselbaar met andere ziekenhuizen.

Het UMC is met de geleverde resultaten in staat om betere kwaliteit van oogmetingen uit te voeren, handmatige acties binnen het werkproces te minimaliseren en beeldmateriaal met andere zorgverleners gemakkelijk te delen.

De opdracht

De opdracht omvatte het in gebruik nemen van nieuw aangeschafte oogmeetapparatuur, wat inhield dat een nieuwe applicatie moest worden geïmplementeerd om de beelden van deze apparatuur te analyseren. Daarnaast moest er een koppeling worden gerealiseerd met het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) om patiëntgegevens in te lezen en afspraken direct op het oogmeetapparaat uit te kunnen lezen. Tevens was het van belang dat het beeldmateriaal met de juiste data in het Vendor Neutral Archive (VNA) werd opgeslagen, zodat deze gegevens eenvoudig gedeeld konden worden tussen afdelingen en andere ziekenhuizen.

Martina begon met het in kaart brengen van het werkproces. Vervolgens werd het proces waar mogelijk geautomatiseerd om de efficiëntie te verhogen en de werkdruk te verlagen. In samenwerking met de leverancier zorgde zij voor de implementatie van de applicatie, het koppelen van de oogmeetapparatuur, en het verzorgen van trainingen voor de oogartsen.”

Als projectmanager verzorgde Martina de dagelijkse leiding van haar team en leverancier. Het opzetten van de projectorganisatie, testorganisatie en de in beheer name van de verschillende componenten.

KWD

Wil je ook resultaat?

Samen succesvolle resultaten behalen, daar ligt onze focus. De resultaatmanagers van KWD vertalen praktisch en pragmatisch de wensen en eisen van opdrachtgevers in concrete (project)resultaten.